سانترال - امداد برق پایتخت

سانترال

سانترال و مزیت های آن

جابجایی داخلی ها در دستگاه سانترال

سانترال و داخلی ها آن از طریق سیم دو زوجی به مرکز تلفن اصلی متصل هستند. این سیم در واقع واسطه اتصال تلفن (با یک نام و داخلی خاص) به مرکز تلفن (تعیین کننده و ثبت کننده نام و شماره داخلی) است. به بیان دیگر سیم تلفن در هر متراژی که باشد نام و مشاره داخلی خاص را با خود به دوش می کشد که هر تلفنی را به ان متصل کنید آن تلفن ویژگی های سیم دو زوجی را می گیرد و نام و داخلی سیم را بر می دارد.

در شرکت ها ممکن است هر شخصی د گذری از زمان دچار جابجای شود برای این جابجایی باید اقداماتی خاص را بر عهده بگیرد که یکی از آنها جابجایی نلفم و داخلی خود است. در بعضی حالات با کاهش و یا افزایش متراژ سیم می توان به راحتی تلفن را فعال سازی مجدد کرد اما در اکثر موارد فرد جابجایی زیادی داشتند و از یک طبقه به طبقه دیگر و یا حتی اتاقی دیگر رفته است. برای این امر فقط تغییر در متراژ سیم کافی نیست زیرا در ظاهر و ساختار شرکت خلل ایجاد می شود. با تغییر در برنامه های سانترال و برنامه ریزی مجدد آن می توان تغییرات صورت گرفته را پیاده سازی کرد.

کمک گیری از کارشناسان متخصص در این زمینه می تواند در سریع تر کردن این برنامه ریزی به مجموعه ها کمک می کند و گروه فنی امداد برق و تلفن پایتخت آماده ارائه این خدمات به کلیه شرکتها و مجموعه ها است.

///

ضبط مکالمات در مرکز تلفن سانترال

یکی از ویژگی هایی که سرویس دیزا و کارت دیزا برای کاربران دستگاه سانترال فراهم کرده است امکان ضبط صدا برای پیغام خوش آمدگویی و تعیین و برنامه ریزی داخلی ها است که هر شرکتی متناسب با ویژگی ها، داخلی ها و واحد های فعال در شرکت می تواند از این سرویس به نفع خود استفاده کند.

امکان تغییر و برنامه ریزی مجدد این سرویس نیز ویژگی فوق العاده است که برای کلیه کارت های دیزا فراهم شده است.

گروه فنی مهندسی ارتباط نیز به عنوان یکی از شرکت های پیشرو در صنعت ارتباطات خدماتی ویژه را برای این دسته از کاربران خود در نظر گرفته است به گونه ای که کافی است با یک تماس درخواست خود را ثبت نمایید.

////

راه اندازی مجدد خط قطع شده از سمت مخابرات

خطوط شهری گاهی دچار اشکالاتی می شود. این اشکالات در مجموعه هایی که مجهز به دستگاه سانترال هستند بسیار حائز اهمیت است زیرا تاثیر مستقیمی در نحوه ارائه خدمات و اجرا برنامه های فعال شده در سانترال دارد.

قطع خطوط شهری

کابل برگردان

تغییر سیم کابل کشی ار مخابرات تا شرکت

و…

 

هر کدام از این رویدادها ممکن است موجب قطع خط شهری در سانترال شود. در واقع ممکن است خط از مدار سانترال خارج شود بای تعریف مجدد خط در سانترال بسته به نوع و مدل دستگاه که در کدام سری قرار دارد روندی متفاوت باید طی شود که می توان برای این امر با کمک گیری از کارشناسان تخصصی پاناسونیک سریعا مورد را حل و مرتفع کرد.

/////

جابجایی دستگاه سانترال پاناسونیک

امروزه شرکت‌ها به‌صورت موقت در مکان‌هایی متفاوت استقرار پیدا می‌کنند که این موجب جابجایی‌هایی بزرگ می‌شود. این جابجایی‌ها متناسب با نوع هر لوازمی متفاوت است. دستگاه سانترال به دلیل حساسیت بالا و ساختار حساسی که دارد نیاز دارد تا در شرایطی مناسب جابجا شود. اصل این جابجایی خیلی موردتوجه نیست بلکه نکته مهم کارهایی است که پس‌ازاین جابجایی صورت می‌گیرد. روند روشن کردن و برنامه‌ریزی مجدد و حتی نصب دستگاه اهمیت دارد.

گروه فنی امداد برق پایتخت آماده کمک‌رسانی به افراد و مجموعه‌ها در جابجایی سانترال است. برای اعلام و ثبت درخواست خود کافی است تا با این نمایندگی تماس برقرار کنید.

//////

بازدید از محل برای نصب و راه اندازی سانترال

یکی از مواردی که در نصب و راه‌اندازی دستگاه سانترال اهمیت دارد محیط و نوع متراژ آن است. در محیط‌های بزرگ، طبقاتی و یا حتی محیط‌هایی که با دیوارهای کاذب جداسازی شده است نوع راه‌اندازی سانترال متفاوت است.

بازدید از محل توسط کارشناس قبل از شروع به کار راه‌اندازی و نصب سانترال موجب می‌شود تا فرد با فراغ بال به بهترین روش راه‌اندازی را برگزیند که این گزینش در کنار حفظ ظاهر محیط  و هزینه این راه‌اندازی نیز صرفه‌جویی شده باشد.

/////

چک کردن و رفع خرابی خط شهری و داخلی

یکی از کارهایی که توصیه می‌شود به‌صورت دوره‌ای در شرکت‌های مجهز به دستگاه سانترال صورت بگیرد درخواست برای حضور کارشناس در مورد چک کردن و رفع خرابی خطوط شهری و داخلی است. این امر درواقع عمل پیشگیرانه‌ای است که می‌توان در این محیط‌ها انجام داد.

بررسی کلیه خطوط و سیم‌های رابط بین تلفن و سانترال و چک کردن برنامه‌ها ازجمله کارهایی تخصصی است که گروه امداد برق پایتخت از این کاربران درخواست دارد.


تنظیم شده توسط کاربر۲ پشتیبانی سایت امداد برق و تلفن پایتخت و ایران داکیومنت

دزدگیر اماکن

دزدگیر اماکن یکی از تجهیزات امنیتی مهم است که برای محافظت از خانه‌ها، مغازه‌ها، دفاتر و سایر اماکن استفاده می‌شود. این سیستم‌ها معمولاً شامل سنسورها، آژیرها و گاهی دوربین‌های مداربسته هستند که در صورت تشخیص حرکت یا ورود غیرمجاز، هشدار می‌دهند. بعضی از مدل‌ها قابلیت تماس از طریق تلفن ثابت و در بعضی ارسال پیامک یا تماس با سیم کارت به مالک را دارند تا او را از وضعیت دستگاه مطلع کنند.

دزدگیر سیستم‌ امنیتی یکپارچه ای هست که برای محافظت از اماکن مختلف طراحی شده‌اند. این سیستم‌ها معمولاً شامل اجزای زیر هستند:

  1. سنسورها: انواع مختلفی از سنسورها وجود دارد، مانند سنسورهای حرکتی، سنسورهای درب و پنجره، و سنسورهای شکستگی شیشه.
  2. واحد کنترلی: این بخش اطلاعات دریافتی از سنسورها را تجزیه و تحلیل می‌کند و در صورت تشخیص ورود غیرمجاز، هشدار می‌دهد.
  3. آژیرها و بلندگوها: برای ایجاد هشدار صوتی استفاده می‌شوند.
  4. سیستم‌های ارتباطی: برخی دزدگیرها قابلیت ارسال پیامک یا تماس تلفنی به مالک را دارند.
  5. دوربین‌های مداربسته: در برخی مدل‌ها برای نظارت تصویری استفاده می‌شود.

انواع دزدگیرها شامل دزدگیرهای خودرویی، مسکونی، تجاری و صنعتی، و دزدگیرهای هوشمند هستند.

مزایای استفاده از دزدگیر و ایجاد امنیت بیشتر در اماکن

آیا تا به حال نگران امنیت مکانی که در آن زندگی یا کار می‌کنید بوده‌اید؟ احساس نگرانی از دزدی و سرقت می‌تواند آزاردهنده باشد. استفاده از دزدگیر می‌تواند راه‌حلی مؤثر برای این مشکل باشد. در این مطلب که توسط گروه تولید محتوای سایت امداد برق پایتخت گردآوری شده، به بررسی اهمیت دزدگیر در ایجاد احساس امنیت و جلوگیری از سرقت خواهیم پرداخت. آیا می‌دانید چگونه انتخاب یک دزدگیر مناسب می‌تواند به شما در کاهش این نگرانی‌ها کمک کند؟ با ما همراه باشید.

امنیت امروزه یکی از نیازهای اساسی هر فرد و کسب‌وکار است. بی‌توجهی به این نیاز می‌تواند نتایج وخیمی داشته باشد و سرمایه‌های شما را در معرض خطر قرار دهد. در این مقاله، ما شما را با مزایا و ویژگی‌های دزدگیرها آشنا می‌کنیم تا مطمئن شوید که آنچه که برای حفاظت از فضای خود انتخاب می‌کنید، مناسب‌ترین گزینه است.

نقش دزدگیرها در پیشگیری از سرقت

دزدگیرها به عنوان یکی از اصلی‌ترین ابزارهای امنیتی در محیط‌های مختلف شناخته می‌شوند. این سیستم‌ها توانایی جلوگیری از وقوع سرقت و نفوذ را دارند و می‌توانند به صورت مستمر محیط را زیر نظر داشته باشند. استفاده از دزدگیرها به طور قابل توجهی می‌تواند وقوع سرقت را کاهش دهد. تحقیقات نشان داده‌اند که صرفا نصب یک سیستم دزدگیر می‌تواند انگیزه سارقان را برای انجام سرقت کاهش دهد. زیرا آنها می‌دانند که ممکن است به محض ورود به یک مکان با سیستم دزدگیر، به سرعت اطرافیان متوجه حضور آنها شده و به احتمال زیاد شناسائی یا دستگیر شوند. همچنین، برخی از دزدگیرها توانایی ارسال پیام هشدار و تماس به تلفن همراه صاحب‌خانه یا کسب‌وکار را دارند که در موارد اضطراری آن‌ها را به آگاه و به محل فرا میخواند.

چگونگی افزایش احساس امنیت با دزدگیرها

داشتن یک دزدگیر در محل کار یا منزل به افراد احساس آرامش بیشتری می‌دهد. این حس امنیت ناشی از اطمینان از حفاظت از دارایی‌ها و امنیت خانواده است. علاوه بر این، بسیاری از دزدگیرها دارای ویژگی‌های اضافی نظیر دوربین‌های مداربسته و سنسورهای حرکتی هستند که می‌توانند اطلاعات دقیقی از حوادث را ثبت کنند و در صورت بروز مشکل، به سرعت اقدام نمایند.

مقایسه دزدگیرهای مختلف و کارایی آن‌ها

در بازار امروز، دزدگیرهای متنوعی در دسترس هستند. برخی از این دزدگیرها به صورت بی‌سیم عمل می‌کنند که نصب آسان‌تری دارند و هزینه کمتری برای پیاده‌سازی نیاز دارند. در عوض، دزدگیرهای سنتی با سیم ممکن است از نظر هزینه بالاتر باشند، اما معمولاً قابلیت اطمینان بیشتری دارند. انتخاب بین این دو نوع به نیازهای خاص امنیتی هر فرد یا شرکت با راهنمایی تکنسین های امداد برق پایتخت دقیق تر خواهد بود.

چگونگی ارزیابی نیازهای امنیتی

برای انتخاب دزدگیر مناسب، ابتدا باید نیازهای امنیتی خود را ارزیابی کنید. این شامل بررسی نقاط ضعف در محل، حساسیت اطلاعات و دارایی‌های موجود و حتی تعداد کارکنان است. همچنین باید در نظر بگیرید که آیا به سیستم‌های نظارت تصویری (دوربین مدار بسته) نیاز دارید یا خیر. با داشتن یک ارزیابی دقیق، می‌توانید گزینه‌ای انتخاب کنید که به بهترین شکل ممکن نیازهای شما را پوشش دهد.

مزایای دزدگیرهای تجاری

دزدگیرهای تجاری معمولاً دارای ویژگی‌های بیشتری نسبت به مدل‌های خانگی هستند. این ویژگی‌ها شامل اتصال به دستگاه دوربین مدار بسته و ضبط ویدئوی با کیفیت بالا، قابلیت کنترل از راه دور و ادغام با سیستم‌های امنیتی دیگر و اعلام حریق است. به علاوه، دزدگیرهای تجاری به دلیل نیازهای امنیتی بالاتر، معمولاً دارای گارانتی و پشتیبانی فنی مطمئن‌تری هستند که می‌تواند در موارد اضطراری بسیار کمک‌کننده باشد. منظور از پشتیبانی فنی همان تعمیر و نگهداری توسط شرکت نصب کننده دارای صلاحیت میباشد.

دزدگیرهای بی‌سیم و مزایای آن‌ها

یکی از جدیدترین تکنولوژی‌ها در دزدگیرها، سیستم‌های بی‌سیم‌ هستند. این دزدگیرها به راحتی نصب می‌شوند و نیاز به کابل‌کشی ندارند. همچنین می‌توان آنها را به راحتی جابه‌جا کرد، که این ویژگی برای اماکن تجاری و اداری که ممکن است به تغییرات نیاز داشته باشند، بسیار مناسب است. به علاوه، دزدگیرهای بی‌سیم معمولاً دارای باتری‌هایی هستند که در صورت قطع برق بسته به ظرفیت باتری چندین ساعت نیز کار خواهند کرد.

پیشرفت‌های تکنولوژیکی در سیستم‌های دزدگیر

اما تنها تکنولوژی بی‌سیم نیست که در این حوزه پیشرفت کرده است. دزدگیرهای مدرن معمولاً مجهز به سنسورهای حرکتی پیشرفته، تشخیص صدا و حتی فناوری تشخیص چهره هستند که می‌توانند به صورت خودکار شرایط مشکوک را شناسایی کنند. این قابلیت‌ها نه تنها امنیت را افزایش می‌دهند، بلکه به آسایش و تأمین آرامش خاطر برای صاحبان کسب‌وکارها نیز کمک می‌کنند.

در پایان، انتخاب یک دزدگیر مناسب و کارآمد می‌تواند تأثیر زیادی بر احساس امنیت در هر محیط داشته باشد. با ارزیابی دقیق گزینه‌ها و نیازهای خود، شما قادر خواهید بود یک سیستم ایده‌آل را یافته و از دارایی‌های خود به بهترین نحو محافظت کنید. امنیت را جدی بگیرید و با مشاوره تکنسین های نصب دزدگیر شرکت امداد برق پایتخت آرامش را به خانه یا محل کار خود بازگردانید.

75083_021

” با ما تماس بگیرید و امنیت اماکن مسکونی و تجاری خود را از ما بخواهید ”

دوربین‌ مدار بسته

دوربین مدار بسته - cctv - IP-camera

دوربین مدار بسته

دوربین‌ مدار بسته (CCTV) ابزارهای امنیتی هستند که برای نظارت و ضبط تصاویر در محیط‌های مختلف استفاده می‌شوند. این دوربین‌ها به دو دسته کلی تقسیم می‌شوند:

 * دوربین‌ های آنالوگ (AHD):

دوربین‌ ها تصاویر را به صورت سیگنال‌های آنالوگ ضبط می‌کنند و معمولاً به دستگاه DVR متصل میشوند.

 * دوربین‌ های تحت شبکه (IP):

دوربین‌ ها از فناوری دیجیتال استفاده می‌کنند و تصاویر را از توسط سوئیچ و شبکه‌های محلی NVR متصل میشود. ویژگی‌های مهم دوربین‌های مدار بسته:   ۱. معرفی و کاربرد دوربین‌ مدار بسته:
  • بررسی انواع دوربین‌ها (آنالوگ، دیجیتال، بی‌سیم، حرارتی و غیره).
  • کاربردهای اصلی دوربین‌های مداربسته (امنیت منزل، اماکن تجاری، نظارت شهری و غیره).
۲. مزایا و معایب دوربین‌ مدار بسته:
  • نحوه افزایش امنیت و کاهش وقوع جرایم.
  • چالش‌های مربوط به حفظ حریم خصوصی افراد.
۳. آموزش و نکات نصب:
  • راهنمای انتخاب مکان مناسب برای نصب دوربین‌ ها.
  • نحوه کابل‌کشی و تنظیمات فنی.
۴. فناوری‌های پیشرفته:
  • معرفی هوش مصنوعی در دوربین‌های مداربسته.
  • نحوه عملکرد دوربین‌های با قابلیت دید در شب و تشخیص حرکت.
۵. مقایسه برندها و مدل‌ها:
  • بررسی کیفیت تصویر، قیمت، و امکانات هر برند.
  • پیشنهاد‌های مقرون به صرفه برای کاربران خانگی و حرفه‌ای.
۶. نگهداری و تعمیرات دوربین‌ مداربسته:
  • نکات مربوط به تمیز کردن و حفظ عملکرد دوربین‌ها.
  • راهنمای رفع مشکلات رایج.
  چند نکته فنی ، تخصصی و آینده دوربین های مدار بسته:
۱. هوش مصنوعی در دوربین‌های مداربسته
  • چگونه الگوریتم‌های یادگیری ماشین می‌توانند حرکات غیرعادی را تشخیص دهند؟
  • نقش شناسایی چهره و تحلیل رفتار در بهبود امنیت.
۲. امنیت سایبری در سیستم‌های نظارتی
  • دسترسی غیرمجاز به دوربین‌های متصل به اینترنت
  • بررسی راه‌های ایمن‌سازی شبکه‌ها و رمزگذاری داده‌ها.
۳. مقررات و قوانین مرتبط با حفظ حریم خصوصی
  • چگونگی استفاده از دوربین‌های مداربسته با رعایت قوانین محلی و بین‌المللی.
  • تعادل بین امنیت عمومی و حریم خصوصی افراد.
۴. پیشرفت‌های آینده در فناوری دوربین‌های مداربسته
  • امکان استفاده از فناوری‌های نوین مانند لنزهای فوق پیشرفته یا باتری‌های طولانی‌مدت.
  • ادغام دوربین‌ها با سیستم‌های خانه )اسمارت هوم / دزدگیر / اعلام حریق)
۵. راهکارهای اقتصادی برای کسب‌وکارها و کاربران خانگی
  • تحلیل هزینه-فایده نصب دوربین‌ها در خانه یا محل کار.
  • بررسی گزینه‌های اقتصادی اما با کیفیت بالا.
هوش مصنوعی در دوربین‌ های مدار بسته
۱. تشخیص حرکات و رفتارهای غیرعادی
  • دوربین‌هایی که از هوش مصنوعی استفاده می‌کنند می‌توانند حرکات غیرمعمول مانند افراد در حال دویدن در یک محیط آرام یا تجمع‌های مشکوک را شناسایی کنند.
  • الگوریتم‌های یادگیری ماشین برای تحلیل الگوهای رفتاری و ارائه هشدارها به کاربران استفاده می‌شوند.
۲. شناسایی چهره
  • سیستم‌های شناسایی چهره می‌توانند افراد مجاز و غیرمجاز را شناسایی کرده و دسترسی را کنترل کنند.
  • این فناوری در اماکن حساس مانند فرودگاه‌ها یا ساختمان‌های دولتی بسیار مفید است.
۳. تحلیل ویدئویی پیشرفته
  • دوربین‌های مجهز به هوش مصنوعی می‌توانند وسایل نقلیه، شماره پلاک، یا اشیای مشخص را شناسایی کنند.
  • تحلیل ویدئویی می‌تواند برای پیگیری رفتار مشتریان در فروشگاه‌ها یا مدیریت ترافیک شهری استفاده شود.
۴. کاهش خطاهای انسانی
  • با استفاده از سیستم‌های خودکار، نیاز به نظارت مداوم انسانی کاهش می‌یابد.
  • این سیستم‌ها می‌توانند به طور مداوم و بدون خستگی محیط را تحت نظر داشته باشند.
۵. آینده هوش مصنوعی در دوربین‌ ها
  • پیشرفت‌های آینده ممکن است شامل ارتقای دقت تشخیص، مصرف کمتر انرژی، و ارتباط مستقیم با دستگاه‌های دیگر در یک خانه یا شهر هوشمند باشد.
  چگونگی هوش مصنوعی برای تشخیص حرکت در دوربین‌ مدار بسته
تشخیص حرکات غیرمعمول
هوش مصنوعی می‌تواند الگوهای معمولی حرکات افراد و اشیا را در یک محیط مشخص ثبت کند. به این ترتیب، اگر حرکتی خارج از الگوی معمول (مانند دویدن در محیط آرام یا حرکت افراد در ساعت‌های غیرمعمول) مشاهده شود، سیستم فوراً هشدار می‌دهد. این قابلیت برای:
  • جلوگیری از سرقت در اماکن تجاری.
  • تشخیص حرکات مشکوک در پارکینگ‌ها یا فضاهای عمومی.
  • کمک به نظارت بهتر در رویدادهای شلوغ مانند کنسرت‌ها یا تجمعات، بسیار مفید است.
فناوری تشخیص پیشرفته
دوربین‌ های مدرن مجهز به فناوری‌های زیر هستند:
  • تشخیص حرکت سه‌بعدی: که می‌تواند حتی در شرایط تاریکی یا زمانی که اشیا در زوایای پیچیده حرکت می‌کنند، دقت داشته باشد.
  • تحلیل زمان واقعی: الگوریتم‌های هوش مصنوعی این قابلیت را دارند که بدون تأخیر، تهدیدات را شناسایی کنند.
آموزش الگوریتم‌ها با استفاده از داده‌های گذشته، سیستم‌ها می‌توانند خود را بهبود دهند. برای مثال:
  • با دریافت ویدئوهای قدیمی از رفتارهای مشکوک، مدل‌های یادگیری ماشین قادرند به مرور دقت خود را افزایش دهند.
  • مثال: فروشگاهی که دزدی‌های گذشته را ضبط کرده است، می‌تواند داده‌ها را برای تشخیص موقعیت‌های مشابه در آینده به سیستم وارد کند.
چالش‌ها و محدودیت‌ها با وجود تمام این مزایا، چالش‌هایی نیز وجود دارد:
  • خطاهای احتمالی: گاهی ممکن است حرکات بی‌ضرر به اشتباه به عنوان تهدید تشخیص داده شوند.
  • منابع پردازشی بالا: سیستم‌های پیشرفته نیاز به سخت‌افزار قدرتمند و فضای ذخیره‌سازی بزرگ دارند.
  انتقال تصویر  دوربین‌های مدار بسته به شما امکان مشاهده تصاویر به صورت زنده یا ضبط‌شده را از راه دور می‌دهد. برای این کار معمولاً باید مراحل زیر را انجام دهید:
  1. تنظیمات شبکه: دستگاه را به یک شبکه محلی (LAN) متصل کنید.
  2. آدرس IP اختصاصی: دوربین نیاز به یک آدرس IP اختصاصی دارد که در تنظیمات آن قابل تنظیم است.
  3. پورت فورواردینگ (Port Forwarding): برای دسترسی از خارج شبکه، باید در مودم یا روتر خود تنظیمات پورت فورواردینگ انجام دهید.
  4. استفاده از نرم‌افزار: برای مشاهده تصاویر، اغلب از نرم‌افزارهای مرتبط یا اپلیکیشن‌های موبایل که توسط شرکت سازنده دوربین ارائه می‌شوند، استفاده می‌شود.
  5. فعال‌سازی قابلیت انتقال از طریق اینترنت: اگر نیاز به مشاهده از راه دور دارید، دوربین شما باید به اینترنت متصل باشد. برخی از دوربین‌ها قابلیت استفاده از سرویس‌های ابری (Cloud  Services) دارند.
  6. امنیت: نام کاربری و رمز عبور مناسبی برای دوربین و تنظیمات شبکه انتخاب کنید تا از دسترسی غیرمجاز جلوگیری شود.

خدمات امداد برق

تولید انتقال توزیع

تولید انتقال توزیع

تولید انتقال توزیع

تعاریف برخی اصطلاحات تولید برق

  • ارزش حرارتی : مقدار انرژی حرارتی که از سوختن یک واحد سوخت حاصل میشود و بر حسب کیلو کالری یا Btu  سنجیده می گردد.
  • تولید ناویژه نیروگاه : جمع انرژی تولیدی مولدهای برق یک نیروگاه که در طی یک دوره زمانی معین (مثلاً یکسال) روی پایانه خروجی مولدها بر حسب کیلووات ساعت  یا مگاوات ساعت اندازه گیری می شود .
  • تولید ویژه نیروگاه : تولید انرژی ویژه، عبارت است از تولید انرژی برق ناویژه منهای مصرف داخلی نیروگاهها در یک دوره معین و برحسب کیلووات ساعت یا مگاوات ساعت محاسبه می شود .
  • تولید ویژه واحد : تفاضل انرژی ناویژه واحد و مصرف داخلی واحد در یک دوره بر حسب کیلووات ساعت یا مگاوات ساعت است .
  • حداکثر بار غیر همزمان : عبارت از مجموع بی شترین بارهای مصرف شده در مناطق مختلف کشور در یک دوره  زمانی معین است. بی شترین بارهای مناطق، لزوماً همزمان نیستند.
  • حداکثر بار همزمان :در یک سیستم برق کام لاً بهم پیوسته ، حداکثر بار همزمان روزانه، هفتگی، ماهانه، سالانه عبارتست از مجموع بار مناطق در لحظه حداکثر بار سیستم (بر حسب مگا وات). اگر سیستم بهم پیوسته کل کشوررا پوشش ندهد حداکثر بار همزمان از مجموع بار حداکثر شبکه بهم پیوسته و بار مناطق مجزا ، بطور همزمان بدست می آید . با توجه به اختلاف ساعت پیک در مناطق مختلف وابسته به یک سیستم بهم پیوسته  ، حداکثر بار همزمان کمتر از جمع بار حداکثر مناطق می باشد .
  • حداکثر قدرت تولیدی همزمان با پیک بار شبکه : حداکثر قدرت تولیدی همزمان واحدها در پیک بار شبکه طی یکدوره مشخص که ممکن است از جمع قابلیت تولید واحدها کمتر و یا مساوی با آن باشد .

    تولید انتقال توزیع

تذکر ۱ – در صورتیکه دوره انتخابی یکسال باشد  ، حداکثر قدرت تولید شده بعنوان پیک بار تولید شده سال آن شبکه محسوب می گردد.

تذکر ۲ – از پیک بار تولید شده سالیانه  میتوان جهت محاسبه ضریب بار شبکه استفاده نمود .

  • ذخیره : تفاضل توان قابل تولید و توان تولید شده درپیک است
  • ذخیره تولید : نسبت مجموع ذخیره های گردان و غیرگردان به کل قدرت قابل تأمین در زمان پیک می باشد و نشان دهنده میزان ظرفیت تولید آماده ای است که جهت استفاده در مواقع اضطراری و تغییرات ناگهانی بار بکار می آید .
  • ذخیره غیرگردان : توان قابل تولید واحد یا واحدهای خارج از مدار که آماده بهره برداری می باشند .
  • ذخیره گردان : تفاضل توان قابل تولید و توان تولید شده واحدهای در مدار در زمان پیک است .
  • راندمان حرارتی : با توجه به این که انرژی حرارتی یک کیلووات ساعت برق به طور ثابت ۸۶۰ کیلو کالری است، بازده واحدها یا نیروگاه های حرارتی از طریق فرمول زیر به دست  میآید:

راندمان حرارتی به درصد= ۱۰۰×۸۶۰      ”  انرژی حرارتی مصرفی به ازای یک کیلووات ساعت برق تولید شده “

  • ضریب بار کارکرد نیروگاه : نسبت کل انرژی تولید شده نیروگاه در طی یک دوره (عموما سال) به حاصلضرب حداکثر قدرت تولید شده در ساعات کارکرد نیروگاه در دوره مورد نظر

ضریب بار کارکرد نیروگاه =١٠٠* کل انرژی تولیدی شبکه درطول سال             حداکثر قدرت تولید شده *ساعات کار

  • ضریب بار تولیدی : نسبت کل انرژی ناویژه تولید شده در طی یک دوره مشخص (عموما یک دوره یک ساله) به حاصلضرب حداکثر قدرت تولید شده در طول دوره مربوطه به ساعت (عموما ۸۷۶۰ ساعت)
  • ضریب بهره برداری نیروگاه ، منطقه،کشور : نسبت کل انرژی تولید شده در یک نیروگاه، منطقه یا کشور طی یک دوره مشخص (عموماً یک دوره یکساله) به حاصلضرب میانگین قدرت عملی نیروگاه ، منطقه یا کشور و طول زمان دوره مربوط به ساعت .
  • ضریب ذخیره : ضریب ذخیره برق کشور بر حسب درصد از رابطه زیر محاسبه می شود:

۱۰۰* (حداکثر نیاز مصرف – ظرفیت عملی کل نیروگاهها)

————————————————————————————-= ضریب ذخیره

حداکثر نیاز مصرف

تولید انتقال توزیع
  • قدرت تولید شده در پیک : توانی است که واحد یا نیروگاه در زمان پیک تولید کرده است .
  • قدرت عملی : بیشترین توان قابل تولید مولد در محل نصب با در نظر گرفتن شرایط محیطی(ارتفاع از سطح دریا، دمای محیط و رطوبت نسبی) است.
  • قدرت عملی بیشترین : قدرت عملی در فصل زمستان (یا قدرت عملی در سرد ترین روز سال ).
  • قدرت عملی کمترین  : قدرت عملی در فصل تابستان (یا قدرت عملی در گرمترین روز سال ).
  • قدرت قابل تولید : توانی است که یک واحد در شرایط عادی و بدون هیچگونه اشکال فنی و بدون اثرات سوء بر روی واحد می تواند تولید کند .
  • قدرت نامی : قدرت نامی یک دستگاه توربین یا دستگاه تولیدی نیروی محرکه از طرف سازنده بر روی پلاک مشخصات آن برای شرایط معینی بر حسب  اسب بخار یا مگاوات نوشته شده است . در ماشی نهای کوچک قدرت نامی بر حسب کیلووات مشخص می گردد.
  • قدرت یا انرژی خارج شده (صادرات) :عبارتست از مجموع قدرت یا انرژی خارج شده از طریق خطوط فرامنطقه ای  (این رقم با علامت مثبت در گزار شهای دیسپاچینگ ملی نمایش داده می شود).
  • قدرت یا انرژی وارد شده (واردات) : عبارتست از مجموع قدرت یا انرژی وارد شده از طریق خطوط فرامنطقه ای (این رقم با علامت منفی در گزارش های دیسپاچینگ ملی نمایش داده می شود) .
  • کمبود ضریب ذخیره برق: کمبود ضریب ذخیره برق برحسب درصد از رابطه زیر محاسبه می شود :

 

۱۰۰* (حداکثر نیاز مصرف – ظرفیت عملی کل نیروگاهها)

——————————————————————–  –  ٢۶    = کمبود ضریب ذخیره برق

                          حداکثر نیاز مصرف  

  • متوسط کارکرد نیروگاه : متوسط وزنی ساعت کارکرد واحد های یک نیروگاه
  • مصرف داخلی نیروگاه (غیرفنی) :انرژی مورد استفاده داخل نیروگاه شامل انرژی مصرفی برای روشنایی معابر و تجهیزات جانبی واحد ها بدون توجه به این نکته که این انرژی در خود واحد تولید شده یا از منبع دیگری تامین گردد .
  • مصرف داخلی نیروگاه(فنی) : جمع مصارف داخلی که مستقیم اً در تولید نقش دارند (در طول یکدوره مشخص بر حسب کیلووات ساعت) مصرف داخلی فنی نیروگاه می باشد .
  • مصرف داخلی واحد : مقدارانرژی الکتریکی که توسط تجهیزات کمکی و جنبی یک واحد که جهت راهبری آن (چه در حالت کار و چه درحالت توقف) مصرف می شود در طول یکدوره مشخص را مصرف داخلی واحدگویند.
  • مصرف مخصوص آب  نیروگاه برق آبی :عبارت است از متوسط میزان آب عبوری از دریچه های سد برای تولید یک واحد انرژی الکتریکی
  • معادل افت فرکانس :بخشی از انرژی یا توان مورد نیاز مصرف که در اثر کاهش یا افزایش فرکانس از حد نامی ، از بار نامی سیستم کاسته و یا به آن افزوده می شود .
  • میانگین قدرت عملی   میانگین قدرت عملی فصلی مولدهای برق
  • نرخ گرمایش ویژه : میزان حرارت مصرفی برای تولید هر کیلووات ساعت را نرخ گرمایش ویژه گویند که به کیلوکالری بر کیلووات ساعت نشان داده  میشودانرژی حرارتی مصرفی

———————————————–  = نرخ گرمایشی

انرژی الکتریکی تولیدی ناویژه

تولید انتقال توزیع

  • نیاز مصرف : مجموع بار مورد نیاز شبکه، از جمع  بار تولید شده توسط   مجموع تولید ناویژه نیروگاه ها ،دریافتی از کشورهای همجوار، معادل افت فرکانس و معادل خاموشی اعمال شده بدست می آید. نیاز مصرف به صورت توان در پیک و انرژی در یک دوره زمانی تعیین می گردد.
  • نیاز مصرف اصلاح شده :مجموع نیاز مصرف شبکه و معادل اعمال مدیریت صنایع را نیاز مصرف اصلاح شده می گویند.
  • نیروگاه بخاری : نیروگاهی است که در آن از انرژی حرارتی سوخت های مایع، جامد وگاز جهت تولید بخار و مصرف آن در توربین های بخار برای تولید برق استفاده می شود.
  • نیروگاه گازی : نیروگاهی است که در آن از انرژی حرارتی سوخ تهای فسیلی گاز و مایع جهت تولید گاز داغ (دود) و مصرف آن در توربین گاز برای تولید برق استفاده  میشود.
  • نیروگاه چرخه ترکیبی : نیروگاهی است که در آن علاوه بر انرژی الکتریکی تولید شده در  توربین های گازی از حرارت موجود در گازهای خروجی از توربین های گازی جهت تولید بخاردر یک دیگ بخار بازیاب استفاده شده و بخار تولیدی در یک دستگاه توربو ژنراتور بخاری تولید انرژی برق می کند .
  • نیروگاه دیزلی : نیروگاهی است که در آن از سوخت نفت گازجهت راه اندازی موتور دیزلی استفاده کرده و انرژی مکانیکی حاصله توسط ژنراتور کوپله شده با آن ، به انرژی الکتریکی تبدیل می شود.
  • نیروگاه برقآبی : نیروگاهی است که در آن از انرژی پتانسیل آب انباشته شده در پشت سدها یا انرژی جریانی آب رودخانه ها  جهت مصرف در توربین آبی برای تولید برق استفاده می گردد .
  • نیروگاه برق بادی : مزرعه توربین های بادی که برق تولیدی از انرژی باد را به شبکه سراسری تغذیه می کند را اصطلاحاً نیروگاه بادی می گویند.
  • نیروگاه های اختصاصی(صنایع بزرگ) : این نیروگاه ها متعلق به صنایع بزرگ (نظیر فولاد مبارکه ، ذوب آهن ، مس سرچشمه و.. )هستند و برق تولید می کنند و امکان داد و ستد انرژی با شبکه های وزارت نیرو در آنها وجود دارد.

تولید انتقال توزیع


تعاریف برخی اصطلاحات انتقال و فوق توزیع برق
:

  • انرژی عبوری از خط : مجموع قدر مطلق انرژی عبوری از خط در طول یک سال.  این اطلاعات در تمامی پستهای شبکه درلاک شیت های حداکثر بار (۲۴ ساعت در تمامی روزهای سال) ثبت می شود ودسترسی به آن امکانپذیر است.
  • برج زاویه ای یا دکل کششی (Tension Tower) :دکلی است که زاویه مجاز انحراف خط در آن زیاد است و با توجه به نوع آن می تواند اختلاف کشش در دو طرف را تحمل کند . زنجیره مقر هها در امتداد سیم قرار  میگیرند . از این نوع دکل در مسیر مستقیم یا نقاط زاویه استفاده می شود.
  • برج آویزی  یا دکل آویزی   (Suspension Tower) : دکلی است که زاویه مجاز انحراف خط در آن از چند درجه تجاوز نمی کند و زنجیره مقره بصورتII ، I  یا Vتک یا چند تائی می باشد و کشش افقی سیم در دو طرف آن مساوی است .
  • پست یا ایستگاه برق : محلی است که با مجموعه ای از تاسیسات و تجهیزات برقی شامل ترانسفورماتورها ، کلیدها ، سکسیونرها ، وسایل اندازه گیری ، خطوط ورود و خروج ، راکتور و کاپاسیتور و بی های مختلف برای انتقال و توزیع برق از آن استفاده میشود .
    پست بخشی از یک شبکه است ، که در یک مکان مفروض متمرکز شده و جهت اتصال و قطع انتخابی مدارات الکتریکی در داخل یک شبکه بکار میرود . مضافاً اینکه ممکن است قابلیت انتقال انرژی الکتریکی بین شبکه هایی که در سطوح ولتاژی متفاوت بهره برداری می شوند وجود داشته باشد
تولید انتقال توزیع

** انواع پست از نظر جغرافیائی 

۱-پست کمپکت فشرده (GIS:Gas Isolated Substation) : به پستی گفته می شود که عایق استفاده شده در آن گاز ۶SF است . یعنی تمام اجزای پست (بریکر – باس بار  – سکسیونر و …) با فضای آزاد ارتباطی ندارد و به همین دلیل فضای کمی را اشغال می نماید و سرپوشیده (indoor) است .

۲-پست متعارف (AIS): به پستی گفته می شود که کلیه تجهیزات اصلی در فضای باز قرار می گیرند و با توجه به شرایط آب و هوائی سطح اشغال شده توسط آن در مقایسه با پست فشرده بزرگتر است .

۳- پست سیار : به پستی گفته می شود که در مواقع اضطراری و به طور موقت با نصب یک ترانسفورماتور سیار در محدوده خطوط انتقال به صورت T-off یا ورود و خروج برق بخشی از مصرف کنندگان تامین میگردد .

تولید انتقال توزیع

** انواع پست از نظر تجهیزات

۱- پست Switch Station) SS) (کلید خانه) این پست فقط شامل خطوط انتقال و کلید و سکسیونر و راکتور می باشد. مثال: پست رودشور – جلال – تیران و غیره

۲-  پست Generator station)  GS) یا ( پست بلافصل نیروگاهی) این پست متصل به یک نیروگاه  می باشد و به  آن دسته از پست هایی اتلاق می گردد که انرژی تولیدی نیروگاه را به شبکه انتقال  میدهند ، این پست ها جزء پست های انتقال نیستند و مالکیت آنها با نیروگاه می باشد .

۳-  پست های معمولی انتقال و فوق توزیع این پست ها دارای دو یا چند سطح ولتاژ می باشد که توسط ترانسفورماتور به یکدیگرمتصل اند. 

  • ترانسفورماتور : دستگاهـی است که در پست یا ایستگاه بـرق نصب می شود و جهت افزایش یا کاهش ولتاژ یک مدار الکتریکی بکار می رود.
  • تعداد باندل :عبارتست از تعداد هادیهای هر فاز که می تواند ۲و۳و۴ سیم باشد که به وسیله جداساز با فاصله معین وموازی با یکدیگر نگاه داشته می شود و با یکدیگر در ارتباط میباشند.
  • تعداد مدار یک خط یا کابل الکتریکی : عبارت است از تعدادی از هادی های غیر قابل تفکیک که یک سیستم سه فاز یا سیستم دیگری را تشکیل می دهند و قادر به انتقال انرژی الکتریکی از یک نقطه به نقطه دیگر هستند .
  • جریان مجاز : حداکثر شدت جریانی که هادی در آن زمان به حد حرارتی می رسد یا حداکثر جریانی که بدون صدمه زدن به هادی بطور دائمی می تواند از هادی عبور نماید .
  • جنس مقره  : می تواند شیشه ای یا سرامیکی و یا سلیکون رابر باشد .
  • حداکثر بار اکتیو( توان موثر) : حداکثر توان حقیقی که از ترانسفورماتورهای پست در طول یکدوره یکساله می گذرد و واحد آن مگاوات است
  • حداکثر بار راکتیو( توان غیر موثر) :حداکثر توان راکتیو که از ترانسفورماتورهای پست در طول یکدوره یکساله می گذرد و واحد آن مگاوار است
  • خارج از شبکه : شبکه های منطقه ای، استانی و یا شبکه های جزیره ای که به شبکه های مجاور یا شبکه بهم پیوسته سراسری ارتباط و اتصال نداشته باشند
  • خط چند مداره : خطی است که دارای چندین مدار برق با یک ولتاژ یا ولتاژهای مختلف  میباشد
  • خط تک مداره : خطی است که در آن تنها یک مدار الکتریکی پست ابتدا را به پست انتها متصل نماید .
  • زنجیره مقره  : ارتباط چند مقره سری شده با دکل را گویند .
  • سطح مقطع : سطح مقطع موثر کابل در خط زمینی (بر حسب میلیمتر مربع)
  • سیم محافظ (سیم گارد ): سیمی است که معمولاً  برای محافظت هادیهای فاز وسایر تجهیزات در مقابل برخورد مستقیم صاعقه مورد استفاده قرار می گیرد و در بالاترین قسمت برج نصب می گردد و از طریق برج به زمین اتصال دارد و جنس آنها فولاد گالوانیزه یا فولاد با پوشش آلومینیوم(رشته های آلومینیوم) است. درسالهای اخیر از سیم محافظ  با هسته فیبرنوری (OPGW و یا … ) نیز استفاده می شود
  • شبکه :  یک “شبکه” عبارتست از یک سری پست ها ، خطوط ، کابل ها و سایر تجهیزات الکتریکی که به منظور انتقال انرژی از نیروگاه ها به مصرف کننده نهایی متصل شده اند . دامنه شبکه ممکن است به عواملی غیر از گروه بندی الکتریکی اتصالات یا تجهیزات محدود شود.
    به عنوان مثال ، ممکن است محدودیتی بر یک ناحیه جغرافیایی خاص ، یک ولتاژ ، یک نوع جریان ، یک مالکیت مطرح باشد یا ممکن است که آن تابعی از مرز بین نیروگاهها و مصرف کننده های انرژی الکتریکی باشد .
  • شبکه به هم پیوسته : شبکه ای است که می تواند به صورت ملی و یا فراملی در وظیفه اصلی خود قابل تنظیم باشد به طوریکه هم از نظر اقتصادی و هم از نظر کارآیی بتواند درخواست های انرژی برق را با تولید آن به سطح بهینه برسان .
  • ضریب بهره برداری خط: نسبت مجموع  قدرمطلق انرژی عبوری خط به حاصلضرب حد پایداری خط درزمان (برای یکسال) ویا نسبت انرژی عبوری ازخط به حداکثر انرژی قابل عبور از خط درطول سال ضریب بهره برداری خط از تقسیم جمع قدر مطلق انرژی عبوری خط درطول سال برحسب مگاوات ساعت بر حد پایداری خط برحسب مگاوات ضرب در ۸۷۶۰ ساعت  بدست می آید.
ظرفیت نصب شده خط یا حد پایداری خط برای سطوح ولتاژ و طول های مختلف به شرح جدول زیر فرض شده است: 

حد پایداری خط (مگاوات) 

طول خط ( کیلومترمسیر)  ولتاژ خط 

  ۹۰۰

۲۰۰ تا ۴۵۰ ۴۰۰ کیلوولت

  ۱۲۰۰

کمتر از ۲۰۰

  ۳۰۰

کمتر از ۱۰۰

۲۳۰کیلو ولت

 

  ۱۵۰

بین ۱۰۰ تا ۳۵۰

  ۸۰

بیش از ۳۵۰

  ۱۰۰

کمتر از ۵۰

۱۳۲ کیلو ولت

  ۸۰

بین ۵۰ تا ۱۰۰

  ۶۰

بین ۱۰۰ تا ۱۵۰

  ۳۵

بیش از ۱۵۰

  ۵۰

کمتر از۲۰

۶۳ و ۶۶ کیلو ولت

 

  ۴۰

بین ۲۰ تا ۴۰

  ۲۰

بین  ۴۰ تا ۱۰۰

  ۱۰

بیش از ۱۰۰

تولید انتقال توزیع

  • ضریب بهره برداری کل خطوط کشور: حاصل تقسیم مجموع انرژی الکتریکی سالیانه عبوری از خطوط بر مجموع حاصل ضرب ظرفیت پایداری هر خط در تعداد ساعات موجود درسال (۸۷۶۰ساعت ) ضربدر ۱۰۰٫
  • طول کابل خط : در خطوط زیر زمینی، طول رشته های کابل های بکار گرفته شده در طول مسیر (ابتدا تا انتهای خط) به کیلومتر میباشد
  • طول مدار :عبارتست از میانگین طول واقعی هادی یک مدار از پست مبدا تا پست مقصد به کیلومترمدار .
  • طول مسیر :عبارتست از مجموع فاصله دکلهای خط بین دو نقطه مبدا خط و مقصد آن یا اولین پست بعد از پست مبدا به کیلومتر به عبارت دیگر طول مسیر یک مدار یا خط الکتریکی (متر یا کیلومتر)، اعم ازهوایی یا زیر زمینی عبارت است از طول تصویر واقعی آن. در آمار انبوه بهتر است طول مدار به جای طول مسیر قید شود.
  • ظرفیت پست : ظرفیت نامی یک ایستگاه برق که بر اساس مجموع قدرت ظاهری ترانسفورماتورهای نصب شده در آن بر حسب مگاولت آمپر و یا بر اساس ظرفیت حرارتی شینه بر حسب کیلوآمپر می باشد .
  • ظرفیت خازن : ظرفیت نصب شده نامی هر مجموعه خازنی است که معمولا به MVAR بر روی پلاک مشخصه آن حک شده .
  • ظرفیت راکتور : عبارتست از ظرفیت نصب شده نامی راکتور که حک شده بر روی پلاک و مشخصه آن بر حسب KVAR یا MVAR  است .
  • کد دیسپاچینگ خط: شماره شناسایی خط بر اساس دستورالعملهای دیسپاچینگ می باشد. در شماره گذاری خطوط انتقال از دو حرف و سه رقم استفاده میگردد . حرف اول و دوم به ترتیب علامت شناسایی پست ابتدا و پست انتهای خط و اولین رقم بعد از حروف شناسایی نشان دهنده سطح ولتاژ و دو رقم بعدی نشانگر شماره خط می باشند .
  • نام هادی : نام تجاری – فنی هادی که در خط انتقال مورد استفاده قرار گرفته است مانند لینکس ، کرلو ، کاناری و ….
  • نسبت تبدیل : همان نسبت ولتاژ های اولیه و ثانویه و (ثالثیه) در ترانسفورماتورهای پست (ایستگاه برق) است که نشان می دهد انرژی

الکتریکی با چه ولتاژی وارد ترانسفورماتور می شود و با چه ولتاژهایی از آن خارج می شود.

  • نسبت حداکثر بار به ظرفیت پست یا ترانس 

حداکثر بار اکتیو پست یا ترانس(مگاوات)

——————————————————————–  ۱۰۰ = نسبت  حداکثر بار به ظرفیت

۹/۰ × جمع ظرفیت پست یا ترانس(مگاولت آمپر)

 

  • نوع برج  : می تواند فلزی بصورت ( دکل یا تلسکوبی ) و یا چوبی و یا سیمانی باشد .
  • نوع کابل : در خطوط زیر زمینی نوع کابل استفاده شده معمولاً مسی و یا آلومینیومی است.
  • ولتاژ : اختلاف پتانسیل الکتریکی بین یک نقطه از یک مدار  با نقطه مرجع (نول-زمین) را ولتاژ گویند .

Z(R,X,B) : در فرمول

Z : امپدانس الکتریکی خط یا مقاومت ظاهری خط                             R : مقاومت الکتریکی خط بر حسب اهم بر کیلومتر

X : اندوکتانس خط یا مقاومت القایی خط بر حسب اهم بر کیلومتر        B : سوسپتانس خط


تعاریف برخی اصطلاحات توزیع برق:

 

  • تلفات شبکه توزیع : تلفات انرژی است که در تجهیزات و خطوط توزیع در یک شبکه یا سیستم معین پدیدار می شود. 
  • شبکه توزیع : مجموعه ای متشکل از خطوط هوایی و زمینی فشار متوسط(۲۰،۱۱و۳۳ کیلولتی) و فشار ضعیف(۲۳۰و۴۰۰ ولتی) و پستهای زمینی و هوایی می باشد که برای توزیع انرژی برق در یک محدوده معین بکارگرفته می شود.
  • ضریب بهره برداری از ترانسفورماتورهای شرکت توزیع 

حداکثر بار غیرهمزمان شرکت(مگاوات)

——————————————————————————-× ۱۰۰ = ریب بهره برداری از ترانسفورماتورها

۹/۰ × جمع ظرفیت ترانسفورماتورهای توزیع شرکت(مگاولت آمپر)

تولید انتقال توزیع

  • فروش : فروش برق در داخل کشور به مشترکین که بر اساس تعرفه های تعیین شده توسط وزارت نیرو انجام میگیرد.
  • فروش دوجانبه: عبارتست از فروش انرژی یک نیروگاه بطور مستقیم (بدون واسطه شدن شرکت برق منطقه ای) به مشترکین عمدتا بزرگ
  • فروش مستقیم در شرکت های توزیع : فروش به مشترکینی که روی ولتاژهای فشار متوسط دارای فیدر اختصاصی از پست فوق توزیع بوده و دارای لوازم اندازه گیری اختصاصی در پست فوق توزیع می باشند. همچنین دیماند مصرفی آنها دو مگاوات به بالا است و معمولا” جزء تعرفه های صنعتی و عمومی هستند.
  • فروش مستقیم در شرکت های برق منطقه ای :فروش به مشترکین خاصی که روی ولتاژ ۶۳کیلوولت و بالاتر تغذیه می گردد.
  • کنتورهای چند زمانه: کنتورهای دیجیتالی قابل برنامه ریزی که توانایی ثبت جداگانه انرژی مصرفی مشترک در ساعات کم باری، عادی و پرباری شبانه روز را دارا می باشند .
  • مشترک: به شخص حقیقی یا حقوقی که انشعاب یاانشعابات مورد تقاضا برایش طبق مقررات وصل شده باشد .
  • مدت خاموشی هر مشترک : زمان خاموشی اعمال شده به هر مشترک ناشی از اقدامات برنامه ریزی شده  و بدون برنامه (حوادث) بر حسب دقیقه در روز میباشد

مقالات برق سایت امداد برق پایتخت

تولید انتقال توزیع

تلفن - پیدایش گوشی تلفن - امداد برق پایتخت - تلگرام - صوت - تلگراف

تلفن از کجا اومده

تلفن از کجا اومده

تلفن در زبان یونانی از دو بخش ” تله “یعنی دور و” فون” یعنی صوت  تشکیل شده است . صوت بوسیله وینستون ساخته و مورد استفاده قرار گرفت که از نظر فنی نهایا تلگراف به حساب می‌آید ولی از نظر تاریخی مقدم بر آن است.

بیش از ۱۳۰ سال پیش الکساندر گراهام بل شبی تا دیر وقت مشغول کار بود . که ناگهان یک باتری واژگون می‌شود و اسید سولفوریک آن روی لباسهای او می‌ریزد. بل با عصبانیت معاونش را صدا می‌کند در حالیکه او در کارگاه زیر شیروانی بود و در وضع عادی صدا به او نمی‌رسید، ولی وجود یک سیم تلگراف که از کارگاه زیر شیروانی تا داخل اطاق خواب بل در طبقه پایین امتداد داشت باعث شد که معاونش صدای او را بشنود. توماس واتسون معاون بل بعد از تقریبا ۴۰ سال این حادثه را اینطور بازگو می‌کند. برعکس اولین پیام تلگرافی مورس که با جمله مقدس آنچه خدا اراده کرده است ، شروع شد.
اولین پیام تلفنی بل با این جمله آقای واتسون بیا اینجا با تو کار دارم آغاز گردید . شاید اگر گراهام بل می‌دانست که در آستانه یک اختراع بزرگی است اولین پیام خود را با یک جمله جالبی شروع می‌کرد . آن جمله تاریخی البته اولین جمله کامل بود که از طریق سیم ارسال شده بود . به عبارت دیگر بل موفق شده بود به سیم تلگراف یاد بدهد که حرف بزند.
این کشف بسیار مهم برای یک جوان ۲۹ ساله با اینکه در آن لحظه غیر منتظره می‌نمود یک شانس و تصادف نبود بلکه ثمرات سالها آموزش علمی و کارکردن و آزمایش با ناشنوایان بود که به او امکان داد با طرز ایجاد صدا و شنیدن آشنا شود و به پیچیدگیهای آن به خوبی پی ببرد. طی سه ماه پس از موفقیت اولیه ، این مخترع خستگی ناپذیر توانست مدلهای کامل تلفنهای مغناطیسی و انواع دیگر تلفن را در نمایشگاه صدمین سالگرد استقلال ایالات متحده که در سال ۱۸۷۶ در فیلادلفیا بر پا گردید به نمایش بگذارد ، بل و واتسون راه را برای آغاز یک سیستم ارتباطی که اثر عمیقی بر تمام جهان داشت هموار کرده بودند.
علیرغم شک و تردید و حتی استهزاء مردم ، بل با شور و حرارت به کار خود ادامه داد. در سال ۱۸۷۷ او نوشت: از حالا می‌توان پیش بینی کرد که با کابلهای زیر زمینی و هوایی و با سیمهای فرعی خانه‌ها ، مغازه‌ها ، کارخانه‌ها و حتی شهرها به یکدیگر وصل خواهند شد و یک نفر در گوشه‌ای از کشور خواهد توانست با یک نفر دیگر در نقطه‌ای دور دست صحبت کند .  لیکن حتی بل از اثرات این دستگاه شگرف در زندگی نسلهای آینده اطلاع کامل نداشت. ایرانیان ۵۵۸ سال قبل از میلاد گروهی مردان بلند صدا را بالای ساختمانها می‌نشاندند تا مطالب لازم را دهان به دهان به مقصد انتقال دهند. در سال ۱۸۵۷ گروهی از مهندسین و دانشمندان کارهایی در زمینه مخابره اطلاعات شروع کردند که منجر به اختراعات زیر شد.

سیر تحولی پیدایش تلفن

تلفن سیمیاوی که طرحش را ادیسون ریخت تلفن بلوری نیکولسون و تلفن نیم هادی باکند اشاتور بوسیله رالک و جونون تلفن حرارتی و … ولی هیچ کدام اختراع قابل ملاحطه‌ای نبود. سر انجام تلفن بل اختراع شد و به ثبت رسید. بعدها تلفن به سرعت رایج و در سال ۱۳۰۴ وارد ایران شد . در سال ۱۸۸۰ از ترکیب فرستنده کربنی و گوشی بل تلفنی ساخته شد ، در سال ۱۸۹۵ تلفن رومیزی ساخت گردید . با رشد تجارت و گسترش ارتباطات در سال ۱۹۰۵ تلفن شعمدانی به بازار آمد ، با پیشرفت پلاستیک و اختراع فرستنده‌های پیشرفته در سال ۱۹۲۹ تلفنهای مدرن به بازار عرضه شدند و روز به روز توسعه و گسترش آنرا می‌بینیم.

مکانیزم کلی

مکانیزم کلی تلفنها کم بیش یکسان است و آن هم ساخت دستگاهی است که هماهنگ با صوت تغییر کرده و تغییرات فشار هوا را به تغییرات جریان الکتریکی تبدیل کند و برعکس در نقطه دور تغییرات جریان الکتریکی را به فشار هوا برگرداند که برای ساخت چنین سیستمی اطلاعات کافی در مورد صوت و الکتریسته و مغناطیس لازم است.

ساختار کلی

قطعات دستگاه تلفن : فرستنده (میکروفون) ـ گیرنده (گوشی) ـ یک وسیله خبری (زنگ جریان متناوب) ـ قلاب گوشی


تنظیم مقاله تلفن کاربر ۲ سایت امداد برق و تلن پایتخت

سایت دانشنامه رادیو

کاربرد رادیو - رادیو - فرکانس - مقالات امداد برق - موج امواج - طول موج

کاربرد رادیو

کاربرد رادیو و تعاریف مختصر آن

کاربرد رادیو در ابتدا بیشتر دریایی بودند مثلا برای ارسال پیام های کد مورس بین کشتی ها و خشکی اما امروزه رادیو شکل های مختلفی به خود گرفته است که شامل شبکه های بی سیم، ارتباطات موبایل از همه نوع و نیز پخش برنامه رادیویی. اطلاعات بیشتر را راجع به رادیو در تاریخچه رادیو مشاهده کنید.
قبل از ظهور تلویزیون، برنامه های تجاری رادیو فقط شامل اخبار نبود بلکه موسیقی، نمایش، کمدی و انواع دیگر سرگرمی ها را نیز در بر می گرفتند. رادیو در بین نمایش های دراماتیک تک بود چرا که رادیو تنها از صدا استفاده می کرد. برای اطلاعات بیشتر برنامه سازی رادیویی را مشاهده کنید.
تعدادی از کاربرد رادیو در زیر آورده شده است 

کاربرد رادیو در صوت

  • رادیوی پخش AM موسیقی و صدا را در فرکانس میانی (MF بین ۳/۰ تا ۳ MHz) طیف رادیو ارسال می کند. این رادیو از مدولاسیون AM استفاده می کند. در این نوع از مدولاسیون صداهای بلندتر در میکروفون موجب تغییرات بیشتر در توان ارسالی می شود در حالی که فرکانس بدون تغییر باقی می ماند. پارازیت بر روی ارسال سیگنال اثر می گذارد چرا که صاعقه و دیگر منابع پارازیتی امواج رادیویی شان را بر روی امواج رادیویی سیگنال ارسالی سوار می کنند.

  • رادیوی پخش FM موسیقی و صدا را با دقت بالاتری از رادیوی AM ارسال میکند. در مدولاسیون فرکانس صداهای بلندتر در میکروفون منجر به تغییر بیشتر فرکانس ارسالی میشود در حالی که توان ارسالی سیگنال دست نخورده باقی میماند. مدولاسیون FM نیاز به فضای فرکانسی بیشتری نسبت به AM دارد و فرکانس های بیشتری هم در فرکانس های بالاتر وجود دارند و بنابراین ایستگاه های بیشتری می توانند اطلاعات بیشتری را ارسال کنند. اثر دیگر این است که امواج کوتاه تر بیشتر شبیه نورعمل می کنند یعنی در یک خط مستقیم سیر می کنند و توسط یون کره به زمین بازگشت داده نمی شوند، که این امر موجب می شود که محدوده دریافت موثر کوتاه تری داشته باشیم. گیرنده های FM تحت تاثیر اثر جذب قرار می گیرند که موجب می شود هنگامی که چندین سیگنال بر روی یک فرکانس قرار می گیرند، رادیو تنها قوی ترین سیگنال را دریافت کند. گیرنده های FM نسبتاً در برابر تداخل های صاعقه و جرقه ایمن هستند .
  • زیر حامل های FM دومین سیگنال هایی اند که به همراه برنامه اصلی ارسال می شوند. گیرنده های خاصی مورد نیاز است تا بتوان از این امکان بهره جست. کانال های آنالوگ ممکن است شامل برنامه های مختلفی باشند مانند: خدمات خواندن برای نابینایان، سیگنال های موسیقی پس زمینه یا صدای استریو . در برخی از مناطق بسیار شلوغ مرکزی این زیر کانال ها می توانند برنامه ای به یک زبان خارجی برای گروه های قومی مختلفی که در آن مکان زندگی می کنند پخش کنند. زیر حامل ها همچنین می توانند اطلاعات دیجیتال مانند مشخصات ایستگاه، نام ترانه در حال پخش، آدرس وب، یا شاخص سهام را ارسال کنند. در برخی از کشورها رادیوهای FM با استفاده از زیر باند ها، به طور خودکار خودشان را در مکان های مختلف بر روی یک کانال خاص تنظیم می کنند.  
  • رادیوهای صوتی هوانوردی از VHF AM استفاده می کنند. از مدولاسون AM بدین جهت استفاده می شود که بتوانیم چندین ایستگاه را روی یک کانال دریافت کنیم. (کاربرد AM موجب می شود تا بدلیل اثر جذب ایستگاه های قوی تر مانع از دریافت ایستگاه های ضعیف تر شوند).  

هواپیماها اغلب آنقدر بالا پرواز می کنند که رادیوهای آنها می تواند حتی در صورت استفاده از مدولاسیونVHF صدها مایل دورتر را مشاهده (رادیویی) کند.  

  • رادیوهای صوتی دریایی می توانند از AM در موج کوتاه فرکانس بالا (HF از ۳ تا ۳۰ MHz) برای فواصل خیلی بلند یا از FM باند باریک در طیف VHF برای فواصل بسیار نزدیک تر استفاده کند.
  • دولت، پلیس، آتش نشانی و خدمات تجاری صوتی از FM باند باریک بر روی فرکانس های خاص استفاده می کنند. دقت فدای استفاده از یک رینج کوچکتر از فرکانس رادیویی شده است که معمولاً برای بیشترین فشار دارای یک انحراف پنج کیلو هرتزی (پنج هزار سیکل در دقیقه) است. در حالی که در FM این انحراف ۷۵ و در صدای تلویزیون ۲۵ کیلو هرتز است.
  • خدمات عمومی و نظامی HF (فرکانس بالا) صوتی از رادیوی موج کوتاه برای ارتباط با کشتی ها در دریا، هواپیماها و مناطق مسکونی دور افتاده استفاده می کنند. اغلب این خدمات از صدای تک باند جانبی (SSB) استفاده می کنند که پنهای باند کمتر نسبت به AM را بکار می برد. صدای SSB بر روی رادیوی AM مانند کوک کوک یک اردک شنیده می شود. اگر سیگنال AM را بر روی یک نمودار فرکانس توان مشاهده کنیم‏، این سیگنال تنها در فرکانس هایی که صدا با فرکانس رادیویی اصلی جمع و تفریق می شود دارای توان است. SSB با قربانی کردن حامل و معمولاً تک باند جانبی پایینی‏، پهناهای باند را نصف می کند. این امر همچنین منجر به سه برابر شدن توان فرستنده می شود چرا که دیگر نیازی به ارسال حامل و باند جانبی بی مصرف نیست.
  • TETRA، رادیوی بدنه زمینی یک سیستم سل فون دیجیتال است که برای ارتش، پلیس و آمبولانس ها کاربرد دارد.
  • خدمات تجاری نظیر XM و سیریس، رادیوی ماهواره ای دیجیتال را ارائه می دهند.  

کاربرد رادیو در تلفن

  • سل فون ها اطلاعات را به یک برج فرستنده محلی ارسال می کنند که خود این برج از طریق فیبر نوری یا رادیوی میکروویو به شبکه تلفنعمومی متصل است. وقتی که تلفن محدوده برج فرستنده را ترک می کند، رایانه مرکزی تلفن را به یک برج فرستنده جدید مرتبط می کند. سل فون ها ابتداءً از FM استفاده می کردند اما امروزه اغلب آنها از کدگزاری دیجیتال استفاده می کنند.
  • تلفن های ماهواره ای دو نوع هستند: ENMARSAT و هر دو نوع این تلفن ها تمام زمین را پوشش می دهند. اینمارسات از ماهواره های زمین ثابت به همراه آنتن های گین بالا استفاده می کند. ایریدیوم تمامی سل فون ها را تحت پوشش قرار می دهد مگر اینکه برج فرستنده، ماهواره ای در مدار باشد.  

کاربرد رادیو در تصویر

  • تلویزیون تصاویر را به صورت AM و صدا را به صورت FM روی همان سیگنال رادیویی ارسال می کند.
  • تلویزیون دیجیتال سه بیت را به صورت ۸ درجه از سیگنال FM کد گزاری می کند. این بیت ها به صورت غیر منظم ارسال می شوند تا اثر فوران نویز رادیویی را کاهش دهند. یک کد اصلاح خطای REED-Solomon اجازه می دهد که گیرنده خطاها را در داده ها شناسایی و اصلاح کند. اگر چه که هر گونه داده ای را می توان ارسال کرد اما استاندارد این است که برای تصاویر از MPEG-2 و پنج کانال (مرکز، چپ، راست، چپ عقب، راست عقب) دیجیتال کیفیت CD (1/44 کیلو هرتز) استفاده کنیم. با این وجود تنها نیمی از پهنای باند یک تلویزوین آنالوگ اشغال شده است چرا که داده ها تصویری فشرده شده اند.   

کاربرد رادیو در جهت یابی

  • تمامی سیستم های جهت یابی ماهواره ای از ماهواره هایی با ساعت هایدقیق استفاده می کنند. ماهواره موقعیت خودش را به همراه زمان ارسال می فرستند. گیرنده با چهار ماهواره ارتباط دارد و می تواند موقعیت خودش را بر روی خط مماس بر پوسته کروی اطراف هر ماهواره که توسط زمان ارسال سیگنال ها از ماهواره بدست می آید، محاسبه کند. رایانه ای در گیرنده این محاسبات ریاضی را انجام می دهد.
  • سیستم لوران نیز از زمان انتشار سیگنال های رادیویی استفاده می کرد اما سیگنال های فرستاده شده از ایستگاه های روی زمین.
  • سیستم های VOR (که توسط هواپیماها بکار می روند) دو فرستنده دارند. یک فرستنده جهتی که مانند یک فانوس دریایی و با سرعتی ثابت سیگنالش را اسکن می کند. وقتی که فرستنده جهتی رو به شمال دارد، یک فرستنده جهت ثابت پالسی ارسال می کند. هواپیما می تواند از دو VOR اطلاعات را دریافت کند و موقعیت خود را در محل تقاطع دو خط بدست آورد.
  • قبل از ۱۹۶۰میلادی جهت یاب ها از آنتن های حلقوی قابل حملی برای مکان یابی ایستگاه های رادیویی خصوصی اطرف شهرها استفاده می کردند. گاهی اوقات آنها از دستگاه هدایت رادیویی دریایی استفاده می کردند که در رینجی از فرکانس های بالای رادیوی AM با کاربران رادیویی آماتور مشترک بودند.

کاربرد رادیو در رادار

  • رادار اشیاء را توسط بازگشت امواج رادیویی از آنها شناسایی می کند. تاخیری که در بازگشت امواج ایجاد می شود فاصله شیئ را معین می کند. جهت شعاع موج جهت بازگشت را تعیین می کند. پلاریزاسیون و فرکانس موج برگشتی می تواند جنس سطح جسم را معین کند.
  • رادراهای جهت یابی محوطه وسیعی را دو تا چهار بار در دقیقه اسکن می کنند. آنها از امواج بسیار کوتاهی استفاده می کنند که توسط زمینو سنگ برگشت داده می شود. از این رادارها در کشتی های تجاری و هواپیماهای تجاری بلند پرواز استفاده می شود.
  • رادارهای همه منظوره عموماً از فرکانس های رادار جهت یابی استفاده می کنند اما پالس را تغییر داده و پلاریزه می کنند تا گیرنده بتواند نوع سطح جسم منعکس کننده را تعیین کند. بهترین رادارهای همه منظوره قادر به تشخیص باران های طوفان های سنگین‏ و نیز زمین و وسایل نقلیه هستند.
  • رادارهای جستجو، محوطه وسیعی را توسط پالس هایی از امواج رادیویی کوتاه اسکن می کنند. این رادارها معمولاً محوطه را ظرف یک دقیقه دو تا چهار بار اسکن می کنند. برخی از رادارهای جستجو، اثر دوپلررا برای تشخیص وسایل نقلیه متحرک از دیگر چیزها بکار می برند.
  • رادارهای هدف گیری از اصولی مشابه رادار جستجو استفاده می کنند اما محوطه خیلی کوچکتر و دورتری را چندین بار در ثانیه یا حتی بیشتر اسکن می کنند.
  • رادارهای هواشناسی نیز مشابه رادارهای جستجو هستند اما از امواج رادیو استفاده می کنند که دارای پلاریزاسیون چرخشی هستند و طول موجشان بگونه ای باشد که توسط قطرات ریز آب منعکس شوند. برخی از رادارهای هواشناسیاز دوپلر برای تعیین سرعت باد استفاده می کنند.

کاربرد رادیو در خدمات فوری

دستگاه های امداد تعیین موقعیت فوری (EPIRBها)، دستگاه های تعیین موقعیت شخصی، فرستنده های رادیویی کوچکی هستند که ماهواره می تواند از آنها برای تعیین موقعیت یک شخص یا وسیله نقلیه ای که نیاز به کمک دارد استفاده کند. هدف این دستگاه ها کمک به نجات مردم در اولین روز حادثه است که احتمال نجات در آن بالاست.  

کاربرد رادیو در رادیوی دیجیتال

قدیمی ترین نوع ارسال اطلاعات تلگراف شکاف جرقه بود که توسط پیشگامانی چون مارکونی بکار می رفته است. با فشار دادن یک دکمه کاربر می توانسته اطلاعات را به صورت کد مورس توسط دادن انرژی به یک شکاف جرقه دوار رفت و برگشتی، ارسال کند. کموتاتور دوار تولید تونی در گیرنده می کرده که در آن، یک شکاف جرقه ساده تولید صدای فش فش می کرده است. این صدا از پارازیت قابل تشخیص نبود. این فرستنده ها امروزه غیر قانونی هستند چرا که ارسال آنها باند فرکانسی وسیعی (چند صد مگا هرتز) را اشغال می کند. این امر هم هدر دادن فرکانس رادیو است و هم توان.

تلگراف موج پیوسته (CW) بود که در آن یک فرکانس رادیویی خالص ناشی از یک نوسان گر الکترونیکی تیوب خلا، توسط کلیدی خاموش و روشن می شد. گیرنده ای با یک نوسان گر محلی تولید یک تون صوتی ای شبیه صدای سوت می کرد. CW از باند فرکانسی ای کمتر از ۱۰۰ هرتز استفاده می کرد. از این دستگاه هنوز هم توسط کاربران رادیویی آماتور (کاربران ایستگاه های رادیویی خصوصی) استفاده می شود.

تله تایپ رادیو که معمولاً در روی موج کوتاه (HF) کار می کند و بسیار مورد علاقه ارتش است که اطلاعات نوشته شده را بدون نیاز به یک کاربر ماهر بدست خواهند آورد. آنها یک بیت را به صورت یکی از دو تون ارسال می کنند. گروه های پنج یا هفت تایی تولید یک کارکتر می کنند که توسط تله تایپ چاپ می شود. از سال ۱۹۲۵م تا ۱۹۷۵م رادیوی تله تایپ وسیله ای بود که توسط آن پیام های تجاری به کشورهای کمتر توسعه یافته ارسال می شد. از این دستگاه ها کماکان توسط ارتش و امور هواشناسی استفاده می شود.
هواپیماها از یک رادیو تله تایپ ۱۲۰۰ بودی (بیت بر ثانیه) بر روی باند VHF استفاده می کنند که از آن برای ارسال مشخصات شان، ارتفاع و موقعیت، و گرفتن اجازه ورود به باند و اطلاعات پرواز متصل استفاده می کنند.

دیش های میکروویو بر روی ماهواره ها ، مبادلات تلفنی و ایستگاه های تلویزیونی معمولاً از مدولاسیون دامنه قائم (QAM) استفاده می کنند. QAM اطلاعات را توسط تغییر دادن هم فرکانس و هم دامنه سیگنال رادیویی ارسال می کند. مهندسین از این نوع مدولاسیون خوششان می آید چرا که این روش بیشترین بیت ممکن را بر روی سیگنال رادیویی جاسازی می کند. معمولاً بیت ها در قاب هاییکه تکرار می شوند ارسال می شوند. یک الگوی بیتی خاص برای تعیین شروع یک قاب بکار می رود.

Wi-Fi نامی تجاری است که توسط اتحادیۀ وای-فای Wi-Fi Alliance ثبت شده و علامتی است که این اتحادیه به محصولاتی که مورد تأیید این اتحادیه جهت کار در شبکه محلی بی‌سیم تحت استاندارد IEEE۸۰۲٫۱۱ می‌باشد ، اعطا می‌کند . با فناوری Wi-Fi ارتباط با قدرتی بیشتر از بلوتوث ایجاد می‌شود. ارتباط وای-فای بیشتر برای ارتباط با شبکۀ اینترنت به‌صورت بی‌سیم به کار می‌رود و همین امر باعث محبوبیت بسیار زیاد آن گردیده و با استفاده از این فناوری به‌راحتی در مسافرت، هواپیما یا هتل می‌توان از طریق رایانهٔ همراه به اینترنت متصل شد.

کاربرد رادیو در گرما

اجاق های ماکروویو از امواج رادیویی قوی برای گرم کردن غذا استفاده می کنند. (توجه: این اشتباهی عمومی است که تصور می کنند امواج رادیویی بر روی فرکانس رزونانس مولکول های آب تنظیم شده اند. فرکانس های ماکروویو که در این اجاق ها بکار می رود در واقع تقریباً ده برابر کمتر از فرکانس روزنانس مولکول های آب هستند.)

کاربرد رادیو در نیروی مکانیکی

اشعه های تراکتور: امواج رادیو نیروهای الکترواستاتیکی و مغناطیسی کوچکی از خود بروز می دهند. این نیروها برای حفظ وضعیت در محیط های میکروگرانشی کافی هستند.

پیشرانه فضاپیما: فشار تشعشعی ناشی از امواج رادیویی قوی برای استفاده به عنوان روشی برای رانش یک فضا پیمای میان ستاره ای که Starwisp خوانده می شود، پیشنهاد شده است. به دلیل اینکه این امواج بلند هستند فضا پیما می تواند یک توری فلزی بسیار سبک باشد و بنابراین می تواند به شتابی بیشتر از حالتی که از پره خورشیدی استفاده می کند برسد.

رادیوی آماتور : یک وسیله عمومی فوری است که توسط مشتاقانی که تجهیزات این رادیو را خریداری کرده اند یا خودشان ساخته اند، ایجاد شده است.


تنظیم مقاله کاربرد رادیو کاربر سایت امداد برق و تلن پایتخت

سایت دانشنامه کاربرد رادیو

اسپلیتر - آنتن مرکزی - اتصال دو تلویزیون

اتصال دو تلویزیون

اتصال دو تلویزیون با یک آنتن


اتصال دو تلویزیون به یک کابل آنتن یا دو رسیور به آن، روش مخصوص دارد. اساسا برای اینکه بتوانیم از یک کابل کواکسیال یا آنتن، انشعاب بگیریم، نمیشود مثل سیم #برق، با آن رفتار کنیم. باید برای این کار از قطعه ای به نام splitter استفاده کرد. اسپلیترها ، انواع مختلف دارند و در خرید آنها، به تعداد خروجی و پهنای باند باید توجه کرد.

میتوانید اتصال دو تلویزیون به یک آنتن یا دو گیرنده به یک آنتن را به وسیله این اسپلیتر انجام دهید. این اسپلیتر یک ورودی و دو خروجی دارد که سمت ورودی به آنتن و هرکدام از خروجی ها به یک تلویزیون یا گیرنده متصل میشوند.

از اسپلیتر میتواند از یک کابل آنتن ۲ – ۴ – ۸ کانال خروجی بگیرد  و در صورت نیاز به خروجی بیشتر اسپلیترها رو به هم وصل میکنیم

حتی الامکان سعی کنید، کابل آنتن را از کابلهای برق و لوازم برقی دور نگه دارید تا افت سیگنال کمتری داشته باشید.

 

ساختمان ( سیستم_آنتن_مرکزی )


۱ : مرکز تقویت و تغییر فرکانس سیستم آنتن مرکزی باید کلیه کانال های موجود در منطقه نصب را شامل شود و حداقل قدرت تقویت آن معادل حداکثر افت در کل سیستم توزیع شبکه محلی باشد.

۲ : کلیه لوازم و وسائل به کار رفته در سیستم آنتن مرکزی باید از انواع مخصوص این کار باشد و از وسائل متفرقه و نامربوط در آن استفاده نشود.

۳ : کابل های سیستم توزیع آنتن باید از نوع هم محور با #امپدانس مشخصه ۷۵ اهم باشد و سطح مقطع آن با توجه به مشخصات سیستم و افت آن انتخاب شود.

۴ : مدارهای سیستم آنتن مرکزی باید به صورت مستقل از دیگر سیستم ها، در لوله های مخصوص آن هدایت شوند.

۵ : محل آنتن مرکزی روی پشت بام در بلندترین محل ممکن نصب گردد.

۶ : مقاومت انتهایی #آنتن گذاشته شود، علت آن این است که برگشت موجی که منتقل می شود اتفاق نیفتد تا کیفیت تصویر مطلوب باشد.


آنتن (گیرنده سیگنال) :


در ایران سیگنالهای آنالوگ و دیجیتال بر روی دو باند UHF و VHF ارسال میشوند .
از سال ۹۳ سیگنالهای آنالوگ و دیجیتال بر روی باند UHF ارسال میشوند از این رو استفاده از یک آنتن UHF نیاز ما برای راه اندازی یک سیستم آنتن مرکزی را برطرف میکند.


آمپلی فایر (تقویت کننده سیگنال) :


سیگنالهای دریافتی از طریق آنتن به آمپلی فایر منتقل میشود تا تقویت شوند . آنتن UHF به ورودی UHF آمپلی فایر و آنتن VHF به ورودی VHF آمپلی فایر متصل میشوند. آمپلی فایر باید در نزدیکترین فاصله از آنتن و در فضای پوشیده و دور از نفوذ آب نصب شود آمپلی فایرها دارای قدرتهای مختلف میباشند که با المانهای گین (Gain) و بهره خروجی (Output Level) مشخص میشوند .
انتخاب آمپلی فایر با قدرت مناسب به تعداد انشعابها و طول کابلها بستگی دارد هر چه تعداد انشعابها و طول کابلها بیشتر باشد باید از آمپلی فایری با قدرت بیشتر استفاده نمود.


انشعاب دهنده ها (پخش کننده سیگنال) :


انشعاب دهنده ها در یک سیستم آنتن مرکزی به دو گونه عبوری (تپ آف) و تقسیم کننده (اسپلیتر) وجود دارند که توصیه میشود از انشعاب دهنده های عبوری تا حد امکان استفاده نشود زیرا استفاده از این نوع انشعاب دهنده ها نیاز به محاسبات پیچیده و دقیقی دارد و در نهایت تقسیم سیگنال به صورت مساوی بین تمام بخش ها به خوبی انجام نمیگیرد.


انشعاب دهنده های تقسیم کننده به صورت استاندار و عرف بازار در هفت رنج وجود دارند :

 

 ۱ به ۲ — ۱ ورودی و ۲ انشعاب مساوی خروجی
۱ به ۳ — ۱ ورودی و ۳ انشعاب مساوی خروجی 
۱ به ۴ — ۱ ورودی و ۴ انشعاب مساوی خروجی 
۱ به ۶ — ۱ ورودی و ۶ انشعاب مساوی خروجی
۱ به ۸ — ۱ ورودی و ۸ انشعاب مساوی خروجی
۱ به ۱۲ — ۱ ورودی و ۱۲ انشعاب مساوی خروجی 
۱ به ۱۶ — ۱ ورودی و ۱۶ انشعاب مساوی خروجی 


تهیه و تنظیم کاربر سایت امداد برق و تلن پایتخت

 

تولید برق - نیروگاه برق - مقاله امداد برق پایتخت

نیروگاه برق

نیروگاه برق

مقدمه :

تولید برق فرآیندی است که طی آن اشکال دیگر انرژی به انرژی الکتریکی تبدیل میشود.       
اصول پایه تولید الکتریسیته در طی دهه ۱۸۲۰ و اوایل دهه ۱۸۳۰ توسط دانشمند انگلیسی مایکل فارادی کشف شد. متد ابتدایی او امروزه نیز مورد استفاده قرار می گیرد که عبارت است از تولید الکتریسیته بوسیله حرکت یک صفحه یا سیم پیچی از جنس مس بین قطبین مغناطیسی یک آهنربا.       
برای ابزارهای الکتریکی نخستین فرآیند انتقال انرژی الکتریکی به مصرف کننده ها می باشد. دیگر فرآیندها عبارتند از:   انتقال انرژی الکتریکی، توزیع برق و منابع ذخیره سازی و بازیابی انرژی الکتریکی با استفاده از روشهایی که توسط صنایع الکتریکی بکار گرفته میشود.     
در اغلب موارد برق توسط ژنراتورهای الکترومکانیکی در نیروگاه ها تولید میشود که این روش دارای مشتقاتی نظیر موتورهای سوختی حرارتی که از فعل و انفعلات شیمیایی استفاده می کنند و یا فرآیند شکاف هسته ای در راکتورهای اتمی میباشد همچنین استفاده از انواع منابع انرژی جنبشی مانند جریان هوا و جریان آب نیز در تولید برق کاربرد دارد. انواع انرژی های دیگر نظیر انرژی خورشیدی و استفاده از حرارت زمین نیز از تکنولوژیهای دیگر تولید برق بشمار میرود: 
در تولید انرژی الکتریکی، ژنراتور الکتریکی دستگاهی است که انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل می کند. معکوس این عملیات یعنی تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی توسط موتور انجام می گیرد. موتورها و ژنراتورها دارای شباهتهای زیادی با یکدیگر می باشند.
نیروی در یک ژنراتور جریان الکتریکی را در مدارات الکتریکی خارجی به حرکت در می آورد اما جریان برقی که در سیم ها و سیم پیچها موجود است را بوجود نمی آورد. این به نوعی شبیه یک پمپ آبی است که آب را به جریان در می آورد ولی آب را تولید نمی کند.     
منبع مکانیکی انرژی الکتریکی ممکن است که حرکت پیستون یا توربین یک ماشین بخار باشد. آب بر روی توربین و یا پروانه ای می ریزد که به داخل موتور حرارتی متصل است و یا توربین بادی که با گردش پره ها توسط هوای کار می کنند اینها همه انواعی از منابع انرژی مکانیکی بشمار می روند که در تولید برق کاربرد دارند. منابع عمده تولید الکتریسیته در ایالات متحده در سال ۲۰۰۸ سوخت فسیلی (بخصوص زغال سنگ) بوده است.

تاریخچه:

منابع انرژی الکتریکی فرانسه در سال ۲۰۰۶ انرژی هسته ای منبع اصلی بشمار می رود. زمانی که ژنراتورای قدرت مرکزی شناخته شدن جایگزینی برای ژنراتورهای رایج در نقل و انتقال برق خطور جریان در فواصل دور به شمار آمدند. از آنجائیکه امتیاز آنها توانایی شان در کاهش و افزایش انرژی الکتریکی از طریق ترانسفورماتورها می باشد هزینه های نقل و انتقال را به طور چشمگیری کاهش میدهند.   
تولید انرژی الکتریکی در نیروگاههای مرکزی از سال ۱۸۸۱ شروع شد. نخستین ماشین تولید قدرت بر پایه استفاده از نیروی آب یا سوخت زغال سنگ راه اندازی شد و امروزه با ابزارهای دیگر نظیر سوخت فسیلی، انرژی هسته ای، گاز طبیعی، هیدروالکتریک، نفت خام و میزان اندکی انرژی خورشیدی، ژنراتورهای بادی و منابع گرمایی زمین را در تولید برق بکار می بریم.    
پیش از آنکه رابطه بین الکتریسیته و مغناطیش کشف شود ژنراتورهای الکترواستاتیک ساخته شده بودند که از اصول الکترواستاتیک پیروی می کردند. این ژنراتورهای برق را با ولتاژ بالا و شدت جریان کم تولید می کردند. آنجا با استفاده از حرکت تسمه های الکتریکی ضمانت و دیسکها شارژ الکتریکی را به الکترود منتقل می کردند.

روشهای تولید برق :

هفت روش اساسی و تبدیل سایر انرژیها به انرژی الکتریکی وجود دارد:        
۱- الکتریسیته ساکن: بر اساس جداسازی بارهای الکتریکی به روش فیزیکی و حمل شارژ می باشد.    
مثال: اثر توربوالکتریک و صاعقه.    
۲- القاء الکترومغناطیس: توسط یک موتور الکتریکی دینام و ترانسفورماتور انرژی جنبشی به انرژی الکتریکی تبدیل میشود
۳- روش الکتروشیمیایی: تبدیل مستقیم انرژیهای شیمیایی به جریان الکتریکی می باشد مثل باتری پیل سوختی. 
۴- اثر فتوالکتریک: تبدیل نور به انرژی الکتریکی مانند سلولهای فتوالکتریکی (باتری نوری).
۵- اثر ترموالکتریک: تبدیل مستقیم اختلاف دما به انرژی الکتریکی (ترموکوپل) و ترموپیل.   
۶-ذاثر پینرئوالکتریک: در اثر کشش مکانیکی مولکولها و یا کریستالهایی که دارای بار الکتریکی ناهمسان می باشند.         
۷- تبدیل هسته ای: ساخت انرژی الکتریکی بر اساس شتاب ذرات باردار مثل بتاولتایی و تشعش ذرات آلفا.     
الکتریسیته ساکن نخستین شکل انرژی الکتریکی بود که کشف و مورد تحقیق قرار گرفت. هنوز ژنراتورهای الکترواستاتیک حتی در دستگاه های مدرن مانند ژنراتور و اندوگراف و ژنراتور MHD کاربرد دارند. در این روش الکترونها بطور مکانیکی جدا شده و در جهت افزایش پتانسیل الکتریکی منتقل میشوند. 
تقریباً تمام ژنراتورهای تجاری تولید برق از روش القاء الکترومغناطیسی بدین شکل که انرژی نیروهای مکانیکی جریان الکتریکی را پدید می آورند. روشهای مختلفی در پیشرفت و توسعه این انرژی های مکانیکی از قبیل موتورهای حرارتی، موتورها با نیروی محرکه آب، باد و نیروی کشش و رانش وجود دارند. روش مستقیم در تبدیل انرژی هسته به انرژی الکتریکی کاربرد چندانی ندارد و در دستگاههایی که از انرژی هسته ای در تولید برق استفاده می کنند . این انرژی برای راه اندازی موتور حرارتی استفاده می شود که محرکه ژنراتوری است که انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی از طریق القاء الکترومغناطیس تبدیل می کند پس انرژی هسته ای نقش سوخت موتور حرارتی را عهده دار بوده و به طور مستقیم در تولید برق بکار نمی رود.     
اغلب ژنراتورهای الکتریکی با موتورهای حرارتی کار می کنند. انرژی گرمایی اغلب این ماشینها توسط سوختهای فسیلی شکاف هسته ای و انواع منابع قابل تجدید انرژی تأمین می شود . نخستین مدل پیشرفته توربین بخار توسط سر چارلز پارسونس در سال ۱۸۸۴ طراحی و ساخته شده که امروزه ۸۰ درصد نیروی برق در جهان با استفاده از اشکال مختلف این روش تولید می شوند.

توربین ها : 
سدهای بزرگ نظیر سه نمونه سد آبی که در چین وجود دارند می توانند نیروی هیدروالکتریک عظیمی را جهت تولید برق تأمین کنند. این روش توانایی تولید GW 5/22 برق را داراست. ساسکوئینا (Susquehanna) نیروگاه برقی بخار با دستگاه تولید برق از طریق سوخت هسته ای می باشد. سیکل ترکیبی گاز طبیعی نزدیک اورم (Orem) در ایالت یونا (utah)  آمریکا می باشد. تمام توربین ها توسط حرکت سیال با انرژی متوسط بکار می افتد. شمار زیادی از انواع توربین های حرارتی موجود می باشند و از دیگر انواع توربینها می توان از توربینهای بادی یا توربینهایی که با فشار آب کار می کنند یاد کرد.        


بخار آب حاصل از راه های زیر:  

* شکاف هسته ای     
سوختن سوختهای فسیلی (زغال سنگ ، گاز طبیعی، نفت خام). بخار مورد استفاده در این توربین ها بطور مستقیم از سوخت گاز طبیعی یا نفت تولید میشود.
توربین های سیکل گاز ترکیبی دستگاه هایی هستند که انرژی محرکشان هم از بخار و هم از گاز طبیعی حاصل می شود.
آنها انرژی خود را از طریق سوخت گاز طبیعی در توربین های گازی و بکار بردن بخار همین فرآیند برای تولید انرژی بیشتر تأمین می کنند. راندمان این دستگاهها بیش از ۶۰ درصد است.   
انرژی قابل تجدید بخار به روش زیر تولید می شود:    
* زیست توده (Biomass) :

خورشید به عنوان انرژی حرارتی: پارابولیک خورشیدی (salarparabolic) از طریق شعاع های نور خورشید دما را برای جریان تأمین می کند.  
نیروی ژئوترمال (حرارت زمین) بار از طریق فشار تحت دما در اعماق زمین توربین را به حرکت در می آورد و یا حرارت آبهای گرم معدنی برای حرکت توربین بکار گرفته می شود.    
         
منابع قابل تجدید دیگر:    
آب (هیدروالکتریک) تیغه های توربین توسط فشار آب موجود در پشت سدها و نیروی کششی آن به حرکت در می آیند.
باد – اغب توربین های بادی انرژی الکتریکی را از وزش باد طبیعی تأمین می کنند.  

موتورهای عملکرد متقابل   

ژنراتورهای برق کوچک اغلب بر اساس این روش و با استفاده از سوخت گازوئیل، گاز متان و یا گاز طبیعی نیروی برق تولید می کنند. موتورهای دیزلی اغلب برای راه اندازی برق اضطراری معمولاً با تولید ولتاژ کم استفاده می شوند. بهرحال انژی زیادی در این موتورها مصرف می شود که برای تولید برق اضطراری در شرایط خاص و یا در بیمارستان ها و در نبود برق بکار می روند . گاز متان در راه اندازی توربین های گازی کوچکی استعمال می شود که در نزدیکی منابع تولید این گاز نظیر فاضلاب ها بکار گرفته میشود و برق حاصله نیز از ولتاژ کمی برخوردار است. ژنراتوری که از سوخت زغال سنگ استفاده می کند در لافلین نواای امریکا قرار دارد. صاحبان این دستگاه پس از آنکه این دستگاه توسط مطالعات زیست محیطی این دستگاه را به عنوان منبع آسیب رسان به محیط زیست شناساند از استفاده بیشتر از آن دست کشیدند.       
سلول فتو الکتریک از روشهایی بی شباهت به آنچه ذکر شده است انرژی حاصل از نور را به انرژی الکتریکی تبدیل می کند. با وجودیکه نور خورشید رایگان است اما تجهیزات تولید انرژی الکتریکی به این روش گران می باشد و تولید انبوه برق از این روش با وجود مزایای زیادش به صرفه نیست.

روشهای دیگر تولید برق   
توربینهای تولید برق بادی از دیگر متدهایی به شمار می روند که به شبکه تولید برق در جهان پیوسته اند. تکنولوژیهای متنوع دیگری نیز در ارتباط با تولید برق مورد مطالعه و گسترش قرار گرفته اند.

ژنراتورهای نیمه هادی (بدون داشتن قسمتهای متحرک) بطور گسترده ای در وسایل الکتریکی همراه بکار گرفته شدند (نظیر لپ تاپ ها) . این حوزه بطور وسیعی از تکنولوژی ترموالکتریک TE استفاده کرده است و گسترش ترمیونیک TI و ترموفتوولتائیک TPV نیز تقریباً در همان سطوح صورت گرفته است. عمدتاً دستگاههای TE از دمای پایینتری نسبت به TI و TPV استفاده می کنند. دستگاهها پنیرئوالکتریک از نیروی مکانیکی نظیر کشش و اصطکاک جهت تولید برق استفاده می کنند. بتاولتایی شکل دیگری از اشکال ژنراتورهای نیمه هادی می باشند که با تشعشعات اندک رادیواکتیو، الکتریسیته می سازد. ژنراتورهای MHD از جمله ژنراتورهایی هستند که مورد مطالعه زیادی قرار گرفته اند و از جمله روشهایی هستند که بر پایه انرژی هسته ای در جهت تولید جریان برق مورد استفاده قرار میگیرند.         
و در آخر می توان از نیروی فشار عنصری یاد کرد که در مناطقی که آبهای شیرین یا آبهای شور در دسترس است می تواند کاربرد داشته باشد.        
همچنین تولید برق به روشهای الکتروشیمیایی در ابزارهای همراه مانند موبایل و لپ تاپ حائز اهمیت میباشد. امروزه جریان الکتریکی به روش الکتروشیمیایی از سلولهای الکتروشیمایی و باتریها گرفته می شود که بیشتر به عنوان منبع ذخیره انرژی الکتریکی تا منبع تولید آن بکارگیری میشود. در سالهای اخیر منابع الکتروشیمیایی تولید جریان الکتریکی در دامنه وسیعی مورد مطالعه و تحقیق قرار گرفته اند. سلولهای سوختی که از طریق سوختهای طبیعی و باز فرآیند سنتزی به تولید انرژی الکتریکی می پردازند (مخصوصاً هیدورژن الکترولیت) نسبت به حوزه کاربردشان به عنوان منابع تولید یا ذخیره سازی انرژی الکتریکی بکار گرفته می شوند.

انواع نیروگاه برق :

·        نیروگاههای جزر و مدی
·        نیروگاههای موجی
·        نیروگاههای مگنتو هیدرودینامیک
·        نیروگاههای بیوماس
·        نیروگاههای زباله سوز بخاری
·        نیروگاههای گازی با سوخت خرده چوب
·        نیروگاههای شکافت هسته‌ای
·        نیروگاههای جوش (گداخت) هسته‌ای
·        نیروگاههای ترکیبی تولید کننده برق و انرژی حرارتی
·        نیروگاه تبدیل انرژی اقیانوسی
·        نیروگاه های پیل سوختنی


نظیم شده توسط کاربر۲ پشتیبانی سایت امداد برق و تلفن پایتخت و ایران داکیومنت

 

خطرات برق گرفتگی - خطر برق گرفتگی - آتش سوزی - عوارض برق گرفتگی -

خطرات برق گرفتگی

خطرات برق گرفتگی

مقدمه

انرژی برق به دلیل مزایای زیادی که دارد هر روز به مصرف آن اضافه می‌گردد. در مقابل مزایای آن ، انرژی الکتریکی دارای خطراتی نیز میباشد، بخصوص در صنایع و آزمایشگاهها که با جریانها و ولتاژهای بالا سر و کار دارند، رعایت اصول ایمنی و حفاظت افراد بایستی در اولویت و رأس امور باشد یا به عبارتی اول ایمنی بعد کار.

خطرات برق بطور کلی به دو دسته تقسیم می‌شوند: ۱- خطر برق گرفتگی  ۲- خطر آتش سوزی

· خطر برق گرفتگی

در اثر عبور جریان برق از بدن را شوک الکترییش و یا اصطلاحا برق گرفتگی میگویند. در صورتی که جریان برق از بدن عبور نماید، بدن عکس العمل شدید در مقابل آن از خود نشان می‌دهد که به آن شوک الکتریکی گویند. برای بوجود آمدن شوک باید مقدار جریان برق و شرایط فرد در قبول آن کافی باشد (یعنی ولتاژ از حد مجاز بدن بالاتر و بدن نیز در شرایط رسانا با زمین باشد) اثرات این برق گرفتگی از احساس شوک شروع شده تا حالت سنکوپ یعنی بیهوشی کامل می‌تواند برسد. در نتیجه برق گرفتگی را در دو مرحله آستانه احساس و آستانه انقباض میتوان تعریف نمود .           
عبور کم جریان برق از بدن آستانه احساس و گذشتن از حد معین جریان و عکس العمل عضلانی بدن ، آستانه انقباض را بسیار خواهد داشت. آستانه احساس برای قسمتهای مختلف بدن متفاوت است. بطور مثال آستانه احساس زبان ۰٫۴۵mA  و آستانه احساس برای پوست بدن در حدود ۱mA که آستانه احساس پوست هر یک از اعضا متفاوت است. آستانه انقباض اعضا باهم یکی نیستند، در شدت جریان حدود ۹mA  دستها به سختی تکان می‌خورند، ولی ۹۹٫۵ درصد افراد سالم می‌توانند سیم برق دار را رها کنند.

· خطر آتش سوزی

سوختگی ناشی از برق گرفتگی به مدت و فشار الکتریکی دارد. بطور کلی اگر الکتریسته وارد بدن شود سوختگی بدن را سبب شده در ضمن اینکه موجب سایر عوارض نیز می‌شود. سوختگی در اثر برق مشخصات مخصوصی دارد، که با بقیه شوختگیها تفاوت دارد. گاهی سوختگی به قدری عمیق است که از عضلات گذشته و به استخوان و مفاصل می‌رسد. در اینحالت کناره‌های محل سوختگی سفید ، بی خون ، خشک و بدون تورم است.
در بعضی موارد سوختگی در اثر جرقه و حرارت ناشی از برق می‌باشد و گاهی سوختگی بدون تماس پوست با منبع برق بوجود می‌آید که سطح وسیعتری را در بر می‌گیرد.د ر اثر عبور جریان برق زیاد در قسمتهای کم مقطع (بازو – ران) گرمای زیادی بوجود می‌آید. این گرما عضلات محلی را فاسد کرده و ماده رنگی عضله (میگلوبین) فاسد شده و وارد جریان خون می‌شود، که اگر از حد معینی در خون تجاوز نماید، کلیه‌ها مسموم شده و شخص پس از چند روز به علت مسمومیت فوت میکنند.

– برق گرفتگی و تاثیر آن روی قلب

ابتدا ضربانهای بی موقع (غیر عادی و ناهماهنگ) پیدا می‌شود، بعد رستمهایی مضاعف یا چهار برابر تولید می‌گردد و گاهی تعداد ضربانها تا هشت برابر ضربانهای طبیعی می‌رسد. پس از آن قلب به رعشه یا لرزش بطن می‌افتد، که هر گاه لرزش بطن پیدا شود، خطرات برق گرفتگی بسیار زیاد بوده و ممکن است منجر به از کار افتادن قلب ، تنفس ، نفروز و مرگ گردد .

– برق گرفتگی و تأثیر آن روی سلسله اعصاب و تنفس

جریان متناوب با ولتاژ کم اختلال مهمی در اعصاب تولید نمی‌نماید، حتی اگر شدت جریان باعث ضایعات قلب شود. اما جریانهای با ولتاژ زیاد مرکز تنفس واقع در پیاز نخاع را از بین می‌برد، بدون آنکه قلب متوقف شود و مرگ در اثر تورم ریوی روی می‌دهد. جریان مستقیم به اندازه جریان متناوب ایجاد تشنج می‌نماید و اگر جریان مستقیم بیش از ۲٫۵A از بدن عبور کند، روی سلسله اعصاب اثر گذاشته و امکان شوک و فلج زیادی می‌شود.
بر اثر جریان الکتریی روی اعصاب محیطی قابلیت تحریک و هدایت خود را از دست می‌دهند و همچنین سیستم عضلانی که تحت تآثیر برق قرار گیرد دارای انقباضات متوالی می‌شود و هنگامی که جریان قطع شود این انقباض نیز از بین می‌رود، که در این حالت آستانه انقباض هر عضله فرق می‌کند و اگر ولتاژ زیاد باشد، قدرت انقباض و انبساط عضلانی از بین می‌رود. گاهی در اثر جریان برق روی عضله مخصوص استفراغهای متوالی پدید می‌آید که ممکن است باعث خفگی گردد.

– عوارض برق گرفتگی :

بارها دیده شده که فرد برق گرفته به نظر بهبود یافته و به کارهای عادی خود باز می‌گردد، اما بعدا در خلال کار ممکن است دچار عوارضی شود که این عوارض را می‌توان به برق گرفتگی نسبت داد، مانند اثرات زیر:

  • اختلالات قلبی: نوع شایع برق گرفتگی است که ممکن است پس از چند هفته یا ماه حتی چند سال بعد بروز کند و مهمترین آنها ناراحتی دریچه‌های قلب ، انبساط قلب و حتی ترمبوز (لخته شدن خون) که خطرناک و کشنده است می‌باشد و چنانچه شخص قبلا دچار ناراحتی قلبی بوده باشد، مسلما عوارض ناشی شدیدتر خواهد بود.
  • اختلالات در حس شنوایی و بینایی: اینگونه اختلالات اغلب بلافاصله پیدا می‌شود. ولی آب مروارید ، ناراحتیهای اعصاب چشم ، تورم عصب و بالاخره ورم پای چشم ممکن است مدتها پس از برق گرفتگی عارض گردد. در مورد اختلالات شنوایی هم باید از کم شدن حس شنوایی و یا کری نام برد.
  • اختلالات عصبی: خوشبختانه در مواردی که ولتاژ زیاد نباشد عوارض عصبی زود گذر است، ولی گاهی اختلالات عصبی پس از مدتی بروز می‌کند، که واقعا تأسف انگیز است. مانند اختلالات مشاعر هذیان ، از دست دادن حافظه پتکهای عصبی و سایر تظاهرات دیگر عصبی.

    نظیم شده توسط کاربر۲ پشتیبانی سایت امداد برق و تلفن پایتخت

معرفی مهندسی برق - گرایش - رشته - مخابرات - قدرت - الکترونیک - کنترل - انتقال - توزیع

معرفی مهندسی برق

کلیات فعالیت رشته های مهندسی برق، تبدیل یک سیگنال به سیگنال دیگر است. که در برخی موارد سیگنال یاد شده به شکل موج ولتاژ یا شکل موج جریان و یا ترکیب دیجیتالی یک بخش از اطلاعات در یک مدار میباشد